uz-logo-pion-2.png

Aktualności

Pensja minimalna w 2025 roku. Rząd zmienia decyzję i podnosi wcześniej zaproponowaną kwotę!

12.09.2024

Płaca minimalna w Polsce do końca czerwca wynosiła 4242 złotych brutto, czyli około 3222 zł netto. W lipcu wzrosła do 4300 złotych brutto (3261,50 zł netto). Rząd pracuje nad rozporządzeniem w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia na 2025 rok. Na jego publikację ma czas do połowy września.

Ile wyniesie płaca minimalna w 2025 roku?

Już w czerwcu tego roku poznaliśmy zaproponowaną przez rząd kwotę minimalnego wynagrodzenia na 2025 rok. Rada Ministrów musiała przedstawić ją do negocjacji związkowcom i pracodawcom w ramach Rady Dialogu Społecznego.

Rząd proponuje, aby od 1 stycznia 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wynosiło 4626 zł (brutto). W przyszłym roku wzrosłaby także minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych – od 1 stycznia wynosiłaby 30,20 zł (brutto) - informowała wówczas Kancelaria Prezesa Rady Ministrów.

Rada Dialogu Społecznego miała czas na negocjacje do 15 lipca. Ponieważ - tak jak w poprzednich latach - zakończyły się one niepowodzeniem, ostateczną decyzję w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia podejmie rząd w drodze rozporządzenia. Ważne zastrzeżenie: nie może w nim wpisać stawki niższej, niż ta zaproponowana radzie, ale jak najbardziej może ją podwyższyć.

Więcej przeczytasz  t u t a j...

komisja_krajowa_logo.jpg     solid_ksn_logo_kopia.png    solid_ksn_logo_zg.jpg tygodniksolidarnosc.jpg     facebook_logo.jpg
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18