uz-logo-pion-2.png

Aktualności

Biuletyn Informacyjny Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność” - marzec - kwiecień 2024 r.

12.03.2024

DZIAŁANIA
KRAJOWEJ SEKCJI NAUKI NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”
Komunikat z posiedzenia Prezydium Krajowej Sekcji Nauki NSZZ „Solidarność” posiedzenie w systemie hybrydowym, 29.02.2024 r.
W posiedzeniu Prezydium KSN NSZZ „Solidarność” wzięło udział 11 członków Prezydium, 5 członków Komisji Rewizyjnej, w tym Przewodniczący oraz dwie pracownice biura KSN. Posiedzenie odbyło się w systemie hybrydowym – 4 osoby obecne były w biurze KSN w Warszawie.
Podstawowe sprawy poruszane na posiedzeniu Prezydium dotyczyły: 1. Sprawozdania z wykonania budżetu w 2023 roku - skarbnik KSN kol. M. Sapor przedstawiła informację o wykonaniu budżetu w roku 2023. Przewodniczący Komisji Rewizyjnej kol. Tadeusz Kolenda przedstawił protokół z kontroli budżetu z końcowym wnioskiem o przyjęcie sprawozdania. Prezydium podjęło uchwałę rekomendującą Radzie przyjęcie sprawozdania z wykonania budżetu Sekcji w roku 2023. 2. Preliminarza wpływów i wydatków na rok 2024 - skarbnik KSN kol. M. Sapor oraz Przewodniczący KSN kol. D. Szczukocki przedstawili propozycję preliminarza w zakresie wpływów i wydatków w 2024 roku. Dyskutowano działalność finansową Sekcji, w tym wysokość wpływów ze składek członkowskich z organizacji należących do Sekcji oraz regularność – obligatoryjność ich opłacania przez organizacje zrzeszone w KSN. Skarbnik M. Sapor przedstawiła zapotrzebowanie na środki finansowe zgłoszone przez komisje problemowe w związku z prowadzoną działalnością. Przewodniczący zaproponował korekty w zakresie zmniejszenia wydatków poszczególnych komisji oraz zaapelował o aplikowanie do różnych gremiów o środki na dofinansowanie działalności statutowej i szkoleniowej. Prezydium podjęło uchwałę dotyczącą rekomendacji preliminarza wpływów i wydatków na rok 2024 Radzie KSN. 3. Nowelizacji ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce – kol. M. Kisilowski poinformował, że odbyło się kilka spotkań z przedstawicielami Ministerstwa w sprawie zmian w ustawie PSWiN. KSN ma przygotowane propozycje zmian wraz z uzasadnieniem, które należy uaktualnić. Podstawowym punktem zmian w Ustawie powinno być przywrócenie samorządności akademickiej w uczelniach. Z bieżących problemów dotyczących nowelizacji PSWiN to zmiana zasad ewaluacji dyscyplin oraz wprowadzenie w skład RGNiSzW trzeciego przedstawiciela związków zawodowych. 4. Liczebność Sekcji – sekretarz KSN kol. M. Sawicki przedstawił informację o liczebności członków zrzeszonych w organizacjach należących do KSN. Obowiązkiem statutowym każdej organizacji jest przesłanie do Sekcji ankiety informacyjnej o liczebności organizacji na dzień 31 grudnia minionego roku. Wiele komisji nie przesłało jeszcze takiej informacji, a ma to ścisły związek z wysokością odpisu 2% otrzymanego z Komisji Krajowej NSZZ „S”.

Więcej przeczytasz tutaj...

komisja_krajowa_logo.jpg     solid_ksn_logo_kopia.png    solid_ksn_logo_zg.jpg tygodniksolidarnosc.jpg     facebook_logo.jpg
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18